Foto Galeri
Dinen Yasak Olan İsimler
Aileler çocuklarına isim koyacakları zaman hem farklı olmasını hem de güzel bir anlamı olmasını istemektedir. Ancak, bazen kelimelerin anlamları yanlış şekilde yazabilir ve bu yüzden de yanlış isim tercihi yapılabilir. Buna dikkat etmek için isimlerin anlamı doğru bir şekilde araştırılmalıdır.
İslâm’da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır.
Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber’in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur. Çocuğa ad seçilirken gayet titiz davranılması gerektiğini belirten Hz. Peygamber, “Siz kıyamet gününde hem kendi adınızla, hem de babalarınızın adıyla çağırılacaksınız; bu sebeple kendinize güzel adlar koyun” buyurmuştur.
Peygamberimiz, çocuklara isim koyma konusunda çok titiz davranırdı. Bununla birlikte Rasulullah (s.a.v) sadece çocukların değil, büyük insanların ismiyle dahi ilgilenirdi.
Peygamber Efendimiz, kötü mânâya gelen yabancı isimleri iyi mânâya gelen Müslüman isimleriyle değiştirme örnekleri vermiştir. Mesela (Uzza putun kulu) manasına gelen (abdu'l-uzza)'yı, Allah'ın kulu manasına gelen (Abdullah) ile değiştirmiştir. Ateş parçası manasına gelen (cemre)'yi, güzel kız manasına gelen (cemile) ile, Harp ismini de Hasan'la düzeltti.
Kuran'ı Kerim'de geçen her lafız isim olarak konulamaz. Çocuklarımıza koyacağımı isimlerin anlamının uygun olması ve isim vasfı taşıması gerekmektedir.
İşte Dinen Konulması Uygun Görülmeyen ve Türkiye'de bir çok kişinin bilmeden kullandığı isimler.
DEVAM ETMEK İÇİN GÖRSELE T:KLYARAK İLERLEYİNİZ
